buitenland

Gespreksopname Erdogan en zoon over corruptie is ‘gefabriceerd’

25 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De gespreksopname waarin de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn zoon Bilal bespreken hoe zij grote sommen contant geld moeten wegsluizen, is ‘nep’. De opname zou door anderen in elkaar zijn gezet.

De Turkse premier noemt de opname een ‘verraderlijke aanval’, liet het kantoor van Erdogan dinsdag weten.

Opname

De opname verscheen maandag op sociale media. Hierop is te horen hoe twee personen bespreken hoe zij tientallen miljoenen aan contant geld af kunnen voeren. Één van de stemmen, het zou gaan om de zoon van Erdogan, zegt dat er nog ongeveer 30 miljoen euro moet worden afgevoerd.

Het gesprek zou hebben plaatsgehad op 17 december, de dag dat de Turkse politie een grote operatie hield tegen corruptie.

Corruptie

In december deed de politie tientallen invallen in onder meer Istanbul en Ankara. Onder andere drie zonen van ministers werden toen opgepakt. De arrestaties hadden te maken met omkopingen met betrekking tot aanbestedingen van overheidsopdrachten en bouwvergunningen.

Drie ministers stapten later op en onder druk van demonstranten werden tien ministers door Erdogan ontslagen. Ook Bilal, de zoon van de Turkse premier, werd ondervraagd door de aanklagers die het corruptieschandaal onderzochten.

Oppositie

Naar aanleiding van de opname pleit de oppositie nu voor het aftreden van de premier. De nationalistische oppositieleider Devlet Bahceli noemde de opname ‘verbijsterend’ en roept op tot juridische stappen.

Volgens Bahceli moet Erdogan ‘het niet in zijn hoofd halen’ te denken dat hij de straf kan ontlopen door te zeggen dat de opnamen zijn ‘gefabriceerd’.

Erdogan laat weten dat er stappen worden genomen tegen degene die verantwoordelijk is voor de ‘valse’ opname.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.