buitenland

Europese Unie betaalt mogelijk 20 miljard euro aan Oekraïne

24 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De Europese Unie overweegt een nieuwe regering in Oekraïne financieel te steunen. De Duitse europarlementariër Elmar Brok, voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken, zegt dat het om een bedrag van 20 miljard euro zou kunnen gaan.

Het zou om een lening gaan, die bedoeld zou zijn om te zorgen dat het land niet failliet gaat. De weigering van inmiddels oud-president Viktor Janoekovitsj om een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen in november, leidde tot maandenlange protesten in de hoofdstad Kiev en andere delen van het land. Dit weekend stuurde het Oekraïense parlement Janoekovitsj naar huis.

Tijdelijke regering

Op 25 mei zijn er verkiezingen. Tot die tijd neemt een overgangsregering de zaken waar. De voorzitter van het parlement, Aleksandr Toertsjinov, wordt tot aan de verkiezingen de tijdelijke president van Oekraïne. Hij heeft het parlement tot dinsdag de tijd gegeven om een regering van nationale eenheid te vormen.

Arseni Jatsenjoek, een partijgenoot van Timosjenko, en zakenman Pjotr Porosjenko worden genoemd als kandidaten om tijdelijk premier te worden.

De partij van Janoekovitsj heeft de oud-president intussen laten vallen. In een officiële verklaring meldt deze dat Janoekovitsj verantwoordelijk is ‘voor de tragische gebeurtenissen’ van de afgelopen week. Tevens wordt de afgezette president beschuldigd van ‘verraad’.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.