buitenland

EU en Verenigde Staten willen financiële hulp geven aan Oekraïne

03 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten werken aan een gezamenlijk plan voor Oekraïne. Het plan voorziet in financiële hulp op korte termijn die Oekraïne door een overgangsperiode moet helpen onder leiding van een breed gedragen interimregering.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton meldde zondag dat de EU en de VS aan een ‘Oekraïne-plan’ werken dat de situatie in het land moet verbeteren.

Onrustig

Het is in Oekraïne al maanden onrustig. De protesten zijn de afgelopen weken verhevigd. Zeker vijf personen zijn om het leven gekomen bij botsingen van betogers en oproerpolitie.

Betogers gaan de straat op sinds president Viktor Janoekovitsj op het laatste moment weigerde een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen.

In plaats daarvan zocht hij toenadering tot Rusland, dat het land geld wil uitlenen. Interim-premier Sergej Arboezovliet woensdag weten dat de eerste Russische miljarden euro’s daarvan snel worden overgemaakt.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.