buitenland

Egyptische christenen dood gevonden op strand Libië

24 februari 2014Leestijd: 2 minuten

In Libië zijn de lijken van zeven Egyptische christenen gevonden. De slachtoffers lagen op een strand in de buurt van de oostelijke stad Benghazi.

‘Ze zijn op executie-achtige manier gedood. We weten niet wie het heeft gedaan,’ zegt de politie.

Volgens een Egyptische werknemer sleepten gewapende mannen de Egyptische christenen de avond tevoren uit hun huis in Libië. In januari werden een Britse man en een vrouw uit Nieuw-Zeeland op vergelijkbare wijze vermoord. Ook zij werden op een Libisch strand gevonden.

De veiligheidssituatie in Libië is sinds de val van de Libische dictator Muammar Khaddafi in 2011 aanhoudend slecht. Milities en fundamentalistische moslims hebben in veel gebieden meer te zeggen dan de centrale regering in de hoofdstad Tripoli.

Onder druk

In Egypte, een land dat net als Libië het toneel was van de zogeheten ‘Arabische Lente‘, staat de positie van christenen ernstig onder druk.

Tijdens de bloedige confrontaties tussen aanhangers van de Moslimbroederschap en de Egyptische autoriteiten waren de koptische christenen in het land steeds vaker doelwit van aanvallen. Tientallen kerken en andere bezittingen van christenen werden aangevallen en in een aantal gevallen verwoest.

Kwetsbaar

Ook in Syrië bevinden de christenen zich in een benarde situatie. Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, betoogde in januari dat christenen in het door een oorlog getroffen land ‘extreem kwetsbaar’ zijn.

57 procent van alle christenen die vorig jaar zijn gedood wegens hun geloof, kwam om in Syrië, becijferde de organisatie.

In buurland Irak werd vorig jaar december een Kerstviering in een christelijke kerk op brute wijze verstoord. Bij een bomaanslag verloren zeker vijfendertig personen het leven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.