buitenland

Beoogde Italiaanse premier komt binnen maand met hervormingen

17 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft de 39-jarige Matteo Renzi de opdracht gegeven een nieuwe regering te vormen. De jonge sociaaldemocraat belooft binnen een maand met het eerste hervormingspakket te komen.

Italië krijgt een nieuwe premier. Niet het volk, maar de 88-jarige president Giorgio Napolitano koos de 39-jarige Renzi maandag tot beoogde premier van Italië. De leider van de sociaaldemocratische Partito Democratico (PD) en burgemeester van Florence wordt daarmee de jongste Italiaanse premier uit de geschiedenis.

Bescheiden

In een reactie zei Renzi dinsdag direct met de formatieronde te zullen beginnen. Met serieuze toon zei Renzi in ‘alle bescheidenheid’ de taak op zich te nemen. De sociaaldemocraat doelt met die woorden op de ondemocratische wijze waarop hij aan de macht is gekomen.

Nieuwe verkiezingen waren in de ogen van Napolitano ‘gekkigheid’ omdat Italië eerst het probleem van de onwerkbare kieswet moet oplossen. Ook hebben de financiële markten niet het geduld voor nieuwe verkiezingen en moeten er zo snel mogelijk economische hervormingen worden doorgevoerd.

Net als Mario Monti twee jaar geleden lijkt Renzi haast te hebben. Hij zegt zijn ministersploeg al zo goed als rond te hebben en gaat direct aan de slag. Renzi belooft in februari nog met ‘electorale en constitutionele hervormingen’ te komen. Feitelijk zegt hij daarmee dat hij het probleem van de kieswet deze maand nog denkt op te lossen.

Vanaf maart zal Renzi de overige problemen te lijf gaan. Voor iedere maand staat een hervorming gepland. Maart is voor de problemen op de arbeidsmarkt, april is gereserveerd voor het inkrimpen van de overheid en in mei staan de belastingen op het programma. ‘We zijn ons bewust van de volgende stappen. We moeten buitengewoon veel aandacht hebben voor de inhoud en voor de keuzes die we moeten maken,’ sprak Renzi die binnen een dag zijn imago als pragmatische ‘rottomatore’ (sloper) van zich af lijkt te hebben geschud en het ambt van premier lijkt te hebben omarmd.

Sceptisch

De Italianen kijken intussen met een flinke dosis scepsis toe. Opnieuw worden zij immers geconfronteerd door een premier die buiten de kieshokjes om naar voren wordt geschoven.

Zou de jonge Renzi dan wel in staat zijn het land de goede richting op te duwen? Voor veel Italianen geldt het credo: ‘eerst zien dan geloven’. Maar anderen zijn het geloof in de politiek al een tijdje kwijtgeraakt.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.