buitenland

Wat gebeurde er tijdens het Syrië-overleg in Montreux?

22 januari 2014Leestijd: 2 minuten

In de Zwitserse stad Montreux is woensdagavond het vredesoverleg over de burgeroorlog in Syrië beëindigd. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon kondigde aan dat de twee strijdende partijen in Syrië vrijdag verder praten in Genève.

Maar of die voortzetting echt tot een einde van het grootschalige geweld leidt, is nog maar zeer de vraag. Gezien de samenstelling van de aanwezigen was het feit dat iedereen ‘gewoon’ bleef zitten in elk geval een opsteker.

Israëlische agenten

Walid al-Moualem, minister van Buitenlandse Zaken in de Syrische regering, en de voorzitter van de oppositionele Syrische Nationale Coalitie Ahmed Jarba wierpen elkaar tijdens de zitting allerlei verwensingen toe.

Moualem omschreef de onderhandelaars van de Syrische oppositie als ‘verraders en Israëlische agenten‘ – een beschuldiging waar Arabische leiders zich wel vaker van bedienen. ‘Deze conferentie kan niet slagen, want politiek en terrorisme gaan niet samen,’ zei de minister in een lang betoog.

Ban Ki-moon probeerde hem ertoe aan te sporen zijn verhaal wat in te korten, maar Moualem beet hem toe dat de secretaris-generaal in New York woont, en hij in Syrië. ‘Ik heb het recht de versie van Syrië hier uiteen te zetten,’ zei de minister.

Nazi’s

De oppositie zei op haar beurt dat het Syrische regime niet onderdoet voor ‘nazi’s’, daarbij refererend aan de duizenden foto’s van vermeend gemartelde gevangenen. Het Syrische regime verwijst de foto’s naar het rijk der fabelen.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak stevige taal. Hij herhaalde zijn eerdere opvatting dat er in een eventuele overgangsregering geen plaats is voor president Bashar al-Assad. Die verspeelde zijn recht om leiding te geven aan het land, vindt Kerry.

Barbarij

Buiten de conferentiezaal hadden demonstraties plaats, zowel van voor- als tegenstanders van het Syrische bewind. Zo’n tweehonderdvijftig voorstanders van het regime riepen dat de Syrische president ‘een bolwerk is tegen de barbarij van de Saudi’s en tegen de terroristen’.

Onder de betogers waren Syriërs, Libanezen, Iraniërs en Turken die volgens lokale media onder meer in Nederland en België wonen. Uit beelden van RTL Nieuws blijkt dat een aantal van hen met elkaar op de vuist is gegaan, geheel in lijn met de verbale strijd binnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.