buitenland

Veroordeelde ex-vriend Amanda Knox bij de grens aangehouden

31 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De voor de moord op Meredith Kercher veroordeelde Raffaele Sollecito is vrijdagochtend door de Italiaanse politie staande gehouden in een hotel in het grensdorpje Venzone. Agenten namen de ex-vriend van Amanda Knox mee naar het hoofdbureau in Udine waar het paspoort van de moordverdachte werd afgenomen.

Dat heeft de Italiaanse politie vrijdag bekendgemaakt.

Vlucht?

Italiaanse media speculeren over een vluchtpoging van de Italiaan die binnen 24 uur samen met zijn vriendin Greta meer dan 400 kilometer aflegde en in een hotel vlakbij de grens met Oostenrijk en Slovenië introk.

Sollecito was donderdagochtend bij de opening van de zitting nog aanwezig bij het gerechtshof in Florence. Tegen toegestroomde media verklaarde hij te zijn gekomen vanwege zijn ‘diepe vertrouwen in het Italiaanse rechtssysteem’.

Lunch

De uitspraak, die rond 22.00 uur in de avond kwam, heeft hij niet afgewacht. Rond het middaguur verliet hij de het hof en stapte samen met zijn vriendin in de auto.

Het stel had vervolgens lunch in Venetië, een kleine 260 kilometer verderop. Hierna zetten zij koers naar de Alpen waar ze in het bergdorpje Venzone de nacht doorbrachten.

Aanhouding

Agenten die het stel op afstand hadden achtervolgd, wachtten buiten het hotel op de definitieve opdracht om Sollecito’s paspoort af te nemen. Toen die bevestiging binnen was, stormden zij het hotel binnen en hielden ze de veroordeelde aan. Zijn paspoort is afgenomen en zijn naam is doorgegeven aan alle reisinstanties.

Sollecito werd donderdag samen met zijn toenmalige Amerikaanse vriendin Amanda Knox veroordeeld voor de seksmoord op de Britse Erasmusstudent Meredith Kercher in 2007.

Weer veroordeeld

De Italiaan kreeg 25 jaar, zijn Amerikaanse handlanger Amanda Knox kreeg bij verstek 28,5 jaar cel. Knox verblijft in Amerika en zal naar verwachting niet aan Italië worden uitgeleverd.

Sollecito staat tot zijn definitieve veroordeling op vrije voeten maar mag het land niet uit. De advocaten van Sollecito en Knox zijn in hoger beroep gegaan. Eerder werden de twee al in hoger beroep vrijgesproken maar het Hof van Cassatie oordeelde vorig jaar dat de zaak helemaal over moest.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.