buitenland

Syrische regime en oppositie zaterdag met elkaar om de tafel

24 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Na gescheiden vredesgesprekken op vrijdag zullen de twee rivaliserende partijen in het Syrië-conflict zaterdag in Genève met elkaar om de tafel gaan. Verwacht wordt dat er ‘hele kleine stapjes’ kunnen worden gezet.

Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, vrijdagavond bekendgemaakt op een persconferentie.

Bemoedigend

Eigenlijk hadden de vredesgesprekken tussen het Syrische regime en de oppositie vrijdag al moeten beginnen. Maar beide groepen weigerden elkaar onder ogen te zien.

Brahimi had daarom aparte gesprekken met beide delegaties. Hij noemde die gesprekken ‘bemoedigend’. ‘We hopen dat de beide delegaties, zoals afgesproken, morgen bijeenkomen in dezelfde zaal,’ zei de bemiddelaar.

Boos

Als de partijen zaterdag daadwerkelijk met elkaar om de tafel gaan, dan is dat de knappe verdienste van Brahimi. De verenigde oppositiepartijen weigerden aanvankelijk om directe gesprekken met de vertegenwoordigers van president Bashar al-Assad te voeren. Zij zijn boos over het feit dat het regime de voorwaarden voor de vredesconferentie weigert te onderschrijven. Of dit nu wel is gebeurd, blijft nog onduidelijk.

Ondanks dat beide partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, begrijpen ze volgens Brahimi dat er iets moet gebeuren. Diplomaten zullen morgen proberen ‘kleine stapjes’ te maken in plaats van te zoeken naar een allesomvattend vredesakkoord.

De gesprekken beginnen zaterdagochtend op het kantoor van de Verenigde Naties in Genève.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.