buitenland

President Oekraïne komt demonstranten deels tegemoet

27 januari 2014Leestijd: 1 minuut

President Viktor Janoekovitsj heeft beloofd de strenge anti-demonstratiewetgeving in zijn land in te trekken die mede de aanleiding waren voor het gewelddadige karakter van de protesten in zijn land.

Het besluit van Janoekovitsj is maandagavond te lezen in een verklaring op de website van de president, die verscheen na afloop van nieuwe onderhandelingen tussen de regering en de oppositie.

Eis

Het schrappen van de anti-demonstratiewetten is een belangrijke, maar niet de belangrijkste eis van de oppositie: zij willen dat Janoekovitsj per direct vertrekt.

Oppositieleider Arsenij Jatsenjoek wil dan ook geen premier worden onder Janoekovitsj. Hij heeft het aanbod van de president definitief afgeslagen.

Poging

Zowel het aanbod van het premierschap als het annuleren van de onlangs ingevoerde wetgeving, die onder meer het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting aan banden legde, moet worden gezien als een uiterste poging de rust in Oekraïne enigszins terug te brengen.

Het is al sinds begin december vorig jaar erg onrustig in Oekraïne. De beslissing van president Viktor Janoekovitsj om te weigeren het associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen, leidde tot woede bij pro-EU-demonstranten.

Maar de afgelopen dagen liepen de protesten pas echt uit de hand. Bij confrontaties tussen oproerpolitie en met schilden en helmen getooide demonstranten werd veel geweld gebruikt, waarbij zelfs doden vielen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.