buitenland

Oekraïense premier Azarov treedt af vanwege onrust

28 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De Oekraïense premier Mykola Azarov legt zijn functie neer. De regering in Kiev wil zo tegemoetkomen aan de eisen van de opstandelingen in het land.

Dat heeft de Oekraïense regering dinsdag in een verklaring laten weten.

Compromis

Azarov zegt in de verklaring terug te treden om ‘een sociaal-politieke compromis’ te stimuleren. Afgelopen weekend zei president Viktor Janokovitsj dat oppositieleider Arsenij Jatsenjoek premier kan worden in zijn kabinet.

Maar de oppositie ging niet op dat aanbod in. De oppositieleden willen namelijk maar één ding: de stoel van president Janoekovitsj.

Onrust

Maar die lijkt zijn functie niet neer te willen leggen. Als compromis beloofde hij eerder al de strenge anti-protestwetten ongedaan te maken. Met het vertrek van de premier doet de regering er nog een schepje bovenop. Het zijn de uiterste poging om de onlusten in het land te temperen.

Het is al sinds begin december vorig jaar erg onrustig in Oekraïne. De beslissing van president Viktor Janoekovitsj om te weigeren het associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen, leidde tot woede bij pro-EU-demonstranten.

Maar de afgelopen dagen liepen de protesten pas echt uit de hand. Bij confrontaties tussen oproerpolitie en met schilden en helmen getooide demonstranten werd veel geweld gebruikt, waarbij zelfs doden vielen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.