buitenland

Morsi: ik ben nog steeds de president van Egypte

28 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De afgezette president van Egypte, Mohammed Morsi, heeft dinsdag heisa gemaakt in de rechtszaal in Caïro. Hij schreeuwde dat hij nog steeds de rechtmatige president van het land is.

Een deel van zijn protest was te zien op de Egyptische staatstelevisie, maar al snel nadat Morsi begon te schreeuwen dat hij het legitieme staatshoofd was, zette de rechter het geluid uit. Morsi zat tijdens de rechtszaal in de zwaarbewaakte politieacademie in een geluidsdichte glazen kooi.

Gevangenisuitbraak

Morsi staat in deze zaak terecht voor betrokkenheid bij een gewelddadige gevangenisuitbraak exact drie jaar geleden, kort voor de val van zijn voorganger Hosni Mubarak. 20.000 gevangenen wisten destijds te ontsnappen.

De zitting is inmiddels alweer tot 22 februari geschorst. Het was de tweede keer dat Morsi voor de rechter verscheen sinds hij vorige zomer werd afgezet door het leger. De vorige keer scandeerde hij leuzen.

Vier rechtszaken

In totaal moet de voormalig president in vier rechtszaken verschijnen. In een andere zaak staat hij met veertien andere topfiguren van de Moslimbroederschap terecht voor het aanzetten tot geweld tegen betogers in december 2012.

De Moslimbroederschap, de islamitische beweging waartoe hij behoort, is inmiddels verboden. Dat was ook het geval tijdens het bewind van Mubarak.

Vermoedelijk maakt Abdel Fattah al-Sisi, de generaal die nu de macht heeft, deze week bekend dat hij zich kandidaat stelt voor de presidents-‘verkiezingen’. Er zouden geen tegenkandidaten zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.