buitenland

‘Leider Al-Qa’ida roept Syrische strijdgroepen op tot eenheid’

23 januari 2014Leestijd: 1 minuut

In een videoboodschap heeft een belangrijke voorman van Al-Qa’ida de Syrische rebellen opgeroepen om zich met elkaar te verenigen. Jihadisten zouden onderling niet moeten vechten.

Dat meldt nieuwszender CNN. De echtheid van de het bericht is niet bevestigd, maar volgens CNN zou het om de opvolger van Osama Bin Laden gaan, de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri. Hij fungeerde voor de dood van Bin Laden al als diens rechterhand.

Interne strijd

‘Onze harten bloeden, het hart van ons islamitische volk bloedt als wij de interne strijd onder de mujahedin in Syrië zien,’ zegt hij in de audioboodschap.

In Syrië vechten veel extremisten die het gedachtegoed van Al-Qa’ida koesteren of zelfs rechtstreekse banden met Al-Qa’ida hebben. Ze vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad, maar ook met elkaar.

ISIL en al-Nusra

Onder meer Irakese strijders van de extremistische groep Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) hebben zich in de strijd gemengd. Eerder deze maand riep ook terreurbeweging al-Nusra, een onafhankelijke splinterbeweging van Al-Qa’ida, op tot eenheid tussen de rebellen.

Op dit moment is in Zwitserland een vredesconferentie aan de gang, waar de extremisten niet bij zijn. De grote verdeeldheid in Syrië maakt dat een oplossing voor de Syrische burgeroorlog ver weg blijft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.