buitenland

Israëlische oud-premier Ariel Sharon (85) overleden

11 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De Israëlische oud-premier en generaal Ariel Sharon is op 85-jarige leeftijd overleden in het Sheba Medical Center in de stad Ramat Gan nabij Tel Aviv.

Dat melden Israëlische media zaterdag.

Beroerte

Sharon werd in 2006 getroffen door een hersenbloeding. Sindsdien ligt hij in coma. De 85-jarige Sharon zou een maand geleden zijn geopereerd om een infectie te behandelen die werd veroorzaakt door nierfalen.

De medische toestand van voormalige Israëlisch premier ging deze week verder achteruit. Sharons zonen Omri en Gilad kregen van de doktoren te horen dat hun vader niet lang meer zou leven.

Strateeg

Sharon, in 1928 geboren in Palestina, vocht in alle Israëlische oorlogen na de stichting van de Joodse staat in 1948. Hij stond bekend als een onbevreesd soldaat en een briljant strateeg.

Hij speelde als commandant een zeer belangrijke rol in de Zesdaagse Oorlog (1967) en de Jom Kippoeroorlog (1973). Zijn grote populariteit onder veel Israëliërs zorgde ervoor dat hij in 2001 premier werd.

Reputatie

Hij deed de reputatie die hij als militair had eer aan en schuwde harde acties niet tijdens zijn premierschap. Zo liet hij het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat in de as leggen. Tijdens zijn regeerperiode werd de leider van de Palestijnse beweging Hamas, sjeik Yassin, geliquideerd.

In 2004 maakte Sharon een draai met betrekking tot de Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied. Hij besloot tot terugtrekking uit de Gazastrook, tot grote woede van duizenden Joodse kolonisten die daar weg moesten. Maar de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever keurde hij dikwijls goed.

Moedig

Ariel Sharon was omstreden, maar heeft ook moedige stappen gezet richting vrede in het Midden-Oosten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Sharon stelde zijn leven in dienst van de veiligheid van Israël, als militair en als politicus, zegt de minister. De Nederlandse regering wenst Sharons nabestaanden en de Israëlische bevolking sterkte met het verlies.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.