buitenland

Israël roept Nederlandse ambassadeur op het matje om PGGM

10 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Israël heeft de Nederlandse ambassadeur ontboden vanwege het recente besluit van pensioenfonds PGGM om niet langer te beleggen in vijf Israëlische banken die in Joodse nederzettingen investeren. Die beslissing is volgens Israël onaanvaardbaar.

Ambassadeur Caspar Veldkamp moest net als in december, nadat waterbedrijf Vitens bekendmaakte de samenwerking met het Israëlische Mekorot te stoppen, in Jeruzalem op het ministerie van Buitenlandse Zaken uitleg geven.

Realiteitszin

De ambassadeur heeft te horen gekregen dat Israël van Nederland verwacht dat het stelling neemt en ‘volledig afstand’ neemt van de beslissing van PGGM, omdat deze op valse gronden zou zijn genomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Een hoge Israëlische ambtenaar heeft gezegd dat het erop lijkt dat PGGM meer geeft om het laten zien van het eigen gelijk dan om ‘realiteitszin’, schrijf The Jerusalem Post. Israël vindt bovendien dat er in Nederland onterecht een pro-boycot-sfeer ontstaat.

Geen overheidskwestie

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) heeft vrijdag in de ministerraad laten weten dat hij ‘niet zo goed plaatsen’ kan dat er wordt gesproken over een boycotsfeer. Het is ‘al jaren’ kabinetsbeleid dat ‘economische activiteiten in, of ten behoeve van de nederzettingen’ actief worden ontraden.

Timmermans vindt dat de kwestie ‘geheel aan het bedrijf is’ en dat de Nederlandse overheid daar ‘niets mee te maken’ heeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.