buitenland

Hollande bevestigt: Frankrijk heeft geen première dame meer

25 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De Franse president François Hollande heeft bevestigd dat Valérie Trierweiler niet langer zijn partner is. Hij benadrukt wel dat zijn relatie een privézaak blijft.

‘J’ai mis fin à la vie commune,’ heeft Hollande laten weten aan persbureau AFP. Oftewel: hij heeft de relatie beëindigd.

Gevolgen

Het is misschien een privézaak, de beslissing heeft wel gevolgen voor de positie van Trierweiler als première dame. Zij gaat niet langer mee op staatsbezoek naar de Verenigde Staten. Ook zal zij La Lanterne, het presidentiële onderkomen bij Versailles, moeten verlaten.

Eerder vandaag meldden Franse kranten al dat zij verhuist naar het huis in Parijs waar het voormalige stel samenwoonde voordat Hollande president werd.

Peiling

De affaire heeft de stemming onder de Franse bevolking over de rol van de first lady beïnvloed: volgens een opiniepeiling van de krant Le Parisien wil 54 procent van de Fransen af van het speciale statuut voor de partner van de president.

Nu krijgt deze nog een kantoor dat van belastinggeld wordt bekostigd.

Affaire

De verhouding van Hollande en Trierweiler kwam zwaar onder druk te staan na een publicatie van tijdschrift Closer, waarin foto’s stonden van de president die zijn vermeende minnares Julie Gayet bezocht.

Trierweiler kreeg een inzinking na alle media-aandacht voor de affaire en moest enkele dagen in een kliniek worden opgenomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.