buitenland

Doodschieten Londenaar (29) in 2011 was rechtmatig

08 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De Britse politieagenten die in 2011 de 29-jarige Mark Duggan doodschoten, hebben rechtmatig gehandeld. De dood van Duggan leidden tot hevige rellen in Londen en daarbuiten.

Een rechtbankjury oordeelt nu dat de agenten niet strafbaar hebben gehandeld toen zij Duggan in augustus 2011 doodschoten in de wijk Tottenham.

Vuurwapen

Volgens Duggans tante is haar neefje geëxecuteerd. Tijdens de uitspraak stonden vrienden en familie van Dugan buiten te demonstreren. De jury concludeert dat Duggan op het moment dat hij werd neergeschoten niet in het bezit was van een vuurwapen, maar kort daarvoor wel.

Op enkele meters van de taxi waar hij is uitgestapt nadat de politie die tot stoppen had gedwongen, is een wapen gevonden. Waarschijnlijk heeft Duggan het wapen uit het raam gegooid.

Tijdens de uitspraak liepen de emoties weer hoog op. Een man riep: ‘Het leven van een zwarte is niets waard.’ De familie zegt dat zij het er niet bij zullen laten zitten. ‘We geven niet op. Geen rechtvaardigheid, geen vrede.’

Geweld

De dood van Duggan vormde de directe aanleiding voor de rellen in 2011. Het waren de ernstigste rellen die het land in decennia had meegemaakt. Het begon met demonstraties, maar het liep al gauw uit op brandstichting, geweld en plunderingen.

De ongeregeldheden sloegen over van Tottenham naar andere steden als Liverpool, Manchester en Birmingham. Vijf mensen kwamen om het leven en er vielen honderden gewonden. De onruststokers richtten voor honderden miljoenen euro’s aan schade aan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.