buitenland

Dienstplicht Turkse Nederlanders nog altijd niet opgeheven

21 januari 2014

Opnieuw heeft Nederland tevergeefs geprobeerd om Turkse Nederlanders vrij te stellen van dienstplicht in Turkije. Zij moeten voorlopig hun dienst in het leger blijven vervullen.

Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) aan de Tweede Kamer.

Verzoek

Een meerderheid van de Tweede Kamer had de minister verzocht aan Turkije te vragen of Turkse Nederlanders in de toekomst vrij kunnen worden gesteld van de dienstplicht in Turkije.

De minister heeft dat verzoek herhaaldelijk overgebracht, maar de Turkse autoriteiten willen er niet aan. Zij zeggen dat het niet mogelijk is, omdat daarvoor de wet moet worden aangepast.

Maar de Turkse autoriteiten hebben daar intussen voldoende tijd voor gehad: het is namelijk niet de eerste keer dat Nederland vraagt om de dienstplicht voor Turkse Nederlanders te beëindigen.

Dood paard

Eerdere pogingen van de Nederlandse regering om Turkije op andere gedachten te brengen, liepen op niets uit. In 2008 zei de Turkse regering al er niet over te peinzen vrijstelling te regelen.

‘Het is trekken aan een dood paard,’ zei de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) tegen de Tweede Kamer. Die drong net als nu aan op verandering in deze situatie.

Afkoopsom

Turkse Nederlanders kunnen hun dienstplicht wel afkopen. Maar dan moet de dienstweigeraar alsnog een verkorte basisopleiding van eenentwintig dagen doorlopen in Turkije.

Medewerkers van Defensie die in het bezit zijn van een Turks paspoort kunnen voor een afkoopsom gebruik maken van een renteloze lening van maximaal zesduizend euro. Dat bedrag wordt verstrekt door de Nederlandse overheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.