buitenland

Assad: mijn vertrek is geen discussiepunt in Genève

19 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Het terugtrekken van het regime van Bashar al-Assad in Syrië is geen optie tijdens de vredesbesprekingen in het Zwitserse Genève. Omdat een vertrek van Assad een voorwaarde is voor de oppositiegroepen lijkt het overleg bij voorbaat kansloos.

‘Als we hadden willen opgeven, hadden we dat direct in het begin wel gedaan,’ zegt Assad tegen persbureau Interfax, meldt de BBC.

Impasse

Vanaf woensdag komen Assad, Syrische rebellen en diplomaten van verschillende landen samen om te spreken over een oplossing voor het conflict dat het land al bijna drie jaar in zijn greep houdt.

Maar met deze uitspraken van Assad, later overigens weer deels ingetrokken door een woordvoerder van het Syrische regime, lijken de vredesbesprekingen bij voorbaat een kansloze dood te sterven.

Militaire oplossing onmogelijk

Beide groepen, regime en oppositie, weigeren immers in te leveren of een stapje terug te doen. Het geweld, dat naar schatting meer 100.000 levens heeft geëist gaat intussen door.

Elsevier-columnist en Midden Oosten-kenner Afshin Ellian zei zondag in Buitenhof dat Rusland gelijk heeft gekregen door vol te houden dat voor Syrië geen militaire oplossing mogelijk is zoals in Libië is gebeurd.

Volgens Ellian zijn minderheden als alawieten en christenen hun leven niet zeker als de rebellen het voor het zeggen krijgen. ‘Dat hebben gruwelijke moorden in het verleden wel bewezen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.