buitenland

Woedende Moslimbroeders steken universiteit Caïro in brand

28 december 2013Leestijd: 1 minuut

Aanhangers van de Moslimbroederschap, de organisatie die woensdag door de Egyptische autoriteiten als terroristisch werd bestempeld, hebben in de Egyptische hoofdstad Caïro twee universiteitsgebouwen in brand gestoken.

Dat melden Egyptische staatsmedia zaterdag. De aanhangers, voornamelijk studenten, raakten slaags met politie bij de campus van de al-Azhar universiteit in het centrum van de stad. Een van de aanhangers werd daarbij gedood.

Vrijdaggebed

Het is al dagen onrustig in sommige regio’s en steden in Egypte. Vrijdag vielen er in Caïro, in de zuidelijke provincie Minya en de Nijldelta zeker vier doden en 87 gewonden.

De Moslimbroeders gingen na het vrijdaggebed de straat op, nadat de regering hun organisatie terroristisch had verklaard. Na dat besluit zijn ten minste 265 aanhangers van de Moslimbroederschap opgepakt.

Terroristen

De Egyptische regering had de mensen gisteren gewaarschuwd niet de straat op te gaan. Wie dat toch deed, riskeerde vijf jaar gevangenisstraf. De leiders van de protesten zouden, conform het eerder genomen besluit, als terroristen worden gezien.

In september werd de Moslimbroederschap, al verboden. Tevens werden alle banktegoeden van de organisatie bevroren en onroerende goederen in beslag genomen.

De afzetting van Mohammed Morsi, die namens de oude en invloedrijke islamitische organisatie president van Egypte was, zorgde deze zomer voor grootschalige protesten onder aanhangers van de Moslimbroederschap.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.