buitenland

Wapenontwerper Michail Kalasjnikov (94) overleden

23 december 2013Leestijd: 1 minuut

De Russische wapenontwerper Michail Kalasjnikov is maandag op 94-jarige leeftijd overleden. De uitvinder van de beroemde AK-47 was al geruime tijd ziek.

Dat heeft de president van de autonome republiek Oedmoertië, waar Kalasnikov woonde, in een verklaring laten weten.

Wapenfabriek

Kalasjnikov lag de afgelopen periode op de intensive care in een ziekenhuis in Izjevsjk, de plek waar de fabriek staat die de beroemde Kalasjnikovs produceert.

De Russische ontwerper maakte de middelbare school niet af, maar stortte zich al vanaf zijn jonge jaren op industriële ontwerpen. Nadat hij eerder tanks ontwierp, kwam hij later met het ontwerp voor de Avtomat Kalasjnikova – 1947 (AK-47). Een relatief goedkoop automatisch wapen dat overal ter wereld werd aangeschaft vanwege de betrouwbaarheid en het makkelijke onderhoud.

Terrorisme

Kalasjnikov ontwierp het wapen voor het Russische leger, maar al snel werd het wapen gebruikt door terroristen en rebellen in Afrika. Oxfam Novib schatte in 2006 dat er 100 miljoen AK-47-geweren in omloop moeten zijn. Zeker 82 landen hebben het wapen officieel in het staatsarsenaal opgenomen. Op de zwarte handel circuleren er Kalasjnikovs voor niet meer dan 10 dollar.

De uitvinder heeft zich altijd verweerd tegen het slechte imago van het wapen. ‘Ik ben trots op mijn ontwerp, maar het doet me verdriet dat het wapen ook door terroristen wordt gebruikt,’ heeft hij eens gezegd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.