buitenland

VN geschokt door mensonterende toestanden op Lampedusa

20 december 2013Leestijd: 2 minuten

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, is geschokt door de manier waarop illegalen op het Italiaanse eiland Lampedusa worden behandeld. Ze vraagt de Italiaanse regering onmiddellijk in te grijpen.

‘Ik ben diep geschokt door de denigrerende manier waarop daar mensen die asiel komen aanvragen, worden behandeld,’ zegt Pillay.

Hogedrukspuit

Ze reageert op een uitgelekte video waarop te zien is hoe half ontklede en naakte asielzoekers in een rij moeten gaan staan en met een hogedrukspuit worden gedesinfecteerd.

Eerder sprak ook de Europese Unie al verontwaardiging uit over de praktijken op Lampedusa. De minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano reageerde direct door een onderzoek naar de zaak in te stellen. Maar hij zei daarbij ook het niet netjes te vinden dat er al wordt geoordeeld voordat uitgezocht is wat er precies aan de hand is.

Lampedusa

Het opvangcentrum op Lampedusa is al vaker slecht in de media gekomen. Illegalen klagen over slechte omstandigheden en staken al eens uit protest een deel van het kamp in brand.

Door de ligging is Lampedusa een populaire asielbestemming voor veel vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten. Alfano maakte vrijdag bekend dat er dit jaar drie keer zoveel illegalen asiel hebben geprobeerd aan te vragen dan het jaar ervoor. Volgens de officiële cijfers kreeg Italië het afgelopen jaar 43.000 asielaanvragen te verwerken. De meeste illegalen komen uit Syrië, Eritrea en Somalië. Het aantal Syriërs springt er als gevolg van de burgeroorlog in dat land bovenuit. In 2012 kwamen  er nog 550 Syriërs in Italië aan, maar het afgelopen jaar waren dat er al meer dan 11.000.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.