buitenland

Vier jackpotwinnaars met wie het helemaal mis ging

24 december 2013Leestijd: 3 minuten

Met de oudejaarsloterij voor de deur dromen velen al stiekem over wat zij zouden doen na het winnen van de jackpot van 30 miljoen euro. Nooit meer werken, reizen, een groot huis kopen of misschien wel twee?

Het klinkt allemaal heel fijn, maar het winnen van miljoenen euro’s levert niet altijd op wat de winnaars ervan hadden gedacht. Wij zetten vier teleurstellende verhalen van loterijwinnaars op een rij.

1. Jack Whittaker – prijs: 314,9 miljoen dollar in 2002

Whittaker gaf na de winst veel geld aan goede doelen en aan zijn familie en vrienden. Hij verscheen op televisie als loterijwinnaar en werd al gauw slachtoffer van diefstal. Diverse keren werden grote hoeveelheden contant geld uit zijn auto gestolen. Waarom hij zoveel contant geld bij zich droeg? ‘Omdat ik het kan.’ Whittaker is ook een keer gedrogeerd, waarna hij werd beroofd.

Sinds hij de loterij heeft gewonnen wordt Whittaker achtervolgd door rechtszaken. Zo werd hij door een vrouw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Whittaker scheidde na veertig jaar huwelijk van zijn vrouw en verloor zijn kleindochter aan een overdosis drugs en ook zijn dochter overleed. Na alles wat er is gebeurd heeft Jack Whittaker aangegeven dat hij het winnende lot liever had verscheurd.

2. William ‘Bud’ Post – prijs 16,2 miljoen dollar in 1988

Post werd na het winnen van de loterij al gauw slachtoffer van inhalige familieleden. Zijn broer schakelde een  huurmoordenaar in en hoopte het geld van Post te erven. De moord mislukte. Andere broers en zussen verleidden hem tot het doen van slechte investeringen.

Vlak voor zijn dood in 2006 leefde Post van een bijstandsuitkering en had hij een schuld van 1 miljoen dollar. ‘Iedereen droomt ervan om geld te winnen, maar niemand realiseert zich wat voor nachtmerries de problemen veroorzaken,’ zei William Post vijf jaar na het winnen van de loterij.

3. Janite Lee – prijs 18 miljoen dollar in 1993

Lee, een Zuid-Koreaanse immigrant in de Verenigde Staten, wilde haar nieuwe fortuin graag delen. Voor zichzelf kocht ze een huis voor 1 miljoen dollar, maar intussen steunde ze ook politieke campagnes van onder anderen Bill Clinton en Al Gore. Ook doneerde ze gul aan de Washington University School of Law, wat haar een leeszaal op haar naam opleverde.

Terwijl Lee erg vrijgevig was voor diverse goede doelen, kon ze haar dure huis niet meer betalen. Lee had het huis tot ieders verbazing op afbetaling gekocht. In 2001 werd Janite Lee bankroet verklaard.

4. Mark Gardiner – 11 miljoen pond in 1995

Rechtszaken en chantage, daarmee kreeg ook de Brit Gardiner te maken toen hij de jackpot won. Een ex-vriendin klaagde hem aan, omdat hij de vader zou zijn van haar kind en zij was niet de enige. Hij werd diverse keren aangeklaagd door mensen die meenden recht te hebben op zijn geld.

Hij kocht huizen voor zijn vier beste vrienden, maar zij maakten allemaal misbruik van zijn fortuin omdat zij het huis niet genoeg vonden. Zijn vrouw was steeds bang dat Gardiner ervandoor zou gaan met een van de jonge vrouwen die met hem wilden trouwen. Het stel ging uit elkaar. Wat heeft de loterij Mark Gardiner wel opgeleverd? Hij is weer terug bij zijn eerste vrouw en samen hebben ze een zoon.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.