buitenland

Verenigde Naties: massagraven gevonden in Zuid-Sudan

24 december 2013Leestijd: 2 minuten

In Bentiu in Zuid-Sudan is een massagraf ontdekt met daarin ongeveer 75 lijken. In de hoofdstad Juba zijn nog eens ten minste twee massagraven gevonden.

Dat laat mensenrechtencommissaris Navi Pillay van de Verenigde Naties weten, meldt persbureau Reuters.

Dinka’s

De 75 lichamen in het graf in Bentiu zouden van soldaten van de SPLA (Sudans People’s Liberation Army) zijn. Het zijn vermoedelijk allemaal Dinka’s. Dinka’s vormen de grootste etnische groepering in Zuid-Sudan, en ook president Salva Kiir Mayardit is een Dinka.

De andere twee massagraven in Juba zijn nog niet door VN-medewerkers bezocht.

Veel moorden

Volgens Pillay worden er sinds een aantal dagen massaal mensen vermoord in het land dat zich anderhalf jaar geleden van Sudan afscheidde. Slachtoffers worden willekeurig of op basis van hun etniciteit uitgekozen.

De strijd zou vorige week zijn begonnen tussen aanhangers van enerzijds president Salva Kiir Mayardit en anderzijds zijn rivaal, de voormalige vicepresident Riek Machar, die deze zomer door Kiir is ontslagen. De afgelopen anderhalve week zijn honderden Zuid-Sudanezen om het leven gekomen bij gevechten tussen aanhangers van beide mannen.

Gevreesd wordt voor een nieuwe burgeroorlog in het land. De rivalen hebben allebei aangegeven dat zij bereid zijn om hun conflict bij te leggen, om zo de veiligheid van burgers te garanderen.

Verenigde Staten

Bijna 700 buitenlanders zijn de afgelopen tien dagen uit het land geëvacueerd, onder wie veertig Nederlanders.

De Verenigde Staten sturen volgens CNN 150 extra soldaten van een basis in Spanje naar Oost-Afrika om snel te kunnen reageren op de strijd in Zuid-Sudan. Er zijn nog zo’n honderd Amerikaanse burgers in het land.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.