buitenland

‘Situatie in Zuid-Sudan is levensgevaarlijk’

23 december 2013Leestijd: 2 minuten

Het is op dit moment levensgevaarlijk in Zuid-Sudan, waar vorige week onlusten uitbraken. Honderdduizenden mensen lopen het risico door soldaten of rebellengroepen te worden geëxecuteerd.

Inwoners van de stad Bor zijn massaal op de vlucht geslagen vanwege de golf van geweld die land teistert. ‘Ik vrees dat we het over een paar dagen niet over tienduizenden, maar honderdduizenden hebben,’ heeft coördinator van de Verenigde Naties (VN) Toby Lanzer, die in Bor werkt, tegen de BBC gezegd.

Overal aanvallen

Vogens Lanzer vallen zowel soldaten als ongecontroleerde jongerengroepen burgers aan. Zelfs mensen die naar de VN-compound vluchten, zijn hun leven niet zeker.

In Zuid-Sudan braken vorige week onlusten uit na een mislukte staatsgreep. De stad is in handen van rebellen. Een compound van de Verenigde Naties loopt op dit moment over van meer dan vijftienduizend mensen die er hun toevlucht hebben gezocht.

Minstens vijfhonderd doden

Het dodental als gevolg van de onrust in het land is inmiddels opgelopen tot minstens vijfhonderd, heeft de Zuid-Sudanese regering laten weten. Overal in de stad zouden lijken liggen, zo meldt de minister van Informatie.

Onder meer Nederland, Italië en de Verenigde Staten hebben mensen laten evacueren uit het land. Drie Amerikaanse militaire vliegtuigen werden beschoten tijdens de evacuatie vanuit Bor. Vier soldaten raakten daarbij gewond.

Eerder werd ook al een helikopter van de VN uit de lucht gehaald door rebellenvuur. Drie Indiase VN-soldaten zijn om het leven gekomen toen hun post door rebellen werd aangevallen.

President versus voormalige vicepresident

De strijd zou vorige week zijn begonnen tussen aanhangers van enerzijds president Salva Kiir Mayardit en anderzijds zijn rivaal, de voormalige vicepresident Riek Machar, die deze zomer door Kiir is ontslagen.

Gevreesd wordt voor een nieuwe burgeroorlog in het land. President Kiir heeft inmiddels wel gezegd dat hij bereid is te onderhandelen met zijn tegenstanders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.