buitenland

President Oekraïne: we moeten band met Rusland versterken

10 december 2013Leestijd: 2 minuten

De Oekraïense president Victor Janoekovitsj heeft gezegd dat Oekraïne geen andere optie heeft dan het versterken van de handelsrelatie met Rusland. Janoekovitsj is niet van plan om af te treden.

Janoekovitsj sprak dinsdag de Oekraïners toe, meldt persbureau Reuters, omdat een deel van de bevolking van het voormalige sovjetland al meer dan twee weken protesteert tegen zijn beslissing om een handelsverdrag met de Europese Unie niet te tekenen. Dat besluit nam hij onder druk van Rusland.

Beschamende bladzijde

Janoekovitsj, die voor het gesprek met drie van zijn voorgangers sprak, heeft verzekerd dat hij nog steeds voor meer integratie met de Europese Unie is, ‘maar we kunnen het niet over de toekomst hebben zonder te praten over het herstellen van de handelsbetrekkingen met Rusland’.

Volgens de president is het tijd om een ‘beschamende bladzijde’ van de geschiedenis van Oekraïne om te slaan. Daarmee doelde hij op de grootschalige protesten in de hoofdstad Kiev en het omstreden politieoptreden daartegen.

Hij heeft al aangegeven dat agenten die geweld tegen demonstranten hebben gebruikt, moeten worden vervolgd. Daarnaast zal een deel van de gearresteerde betogers worden vrijgelaten.

Ultimatum

In zijn toespraak maakte Janoekovitsj geen toespelingen op een eventueel vertrek van zijn kabinet of van het uitroepen van vervroegde verkiezingen. Ook ging hij niet nader in op een ontmoeting die hij vrijdag had met de Russische president Vladimir Poetin.

Vandaag loopt een ultimatum aan de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, die het aftreden van de president eisen, ten einde. Zij moeten het plein verlaten. Het stadsbestuur van Kiev wil dat er uiterlijk zondag een publieke ijsbaan op het plein komt, een besluit dat al voor de protesten zou zijn genomen.

De Europese Unie heeft buitenlandchef Catherine Ashton vandaag naar Kiev gestuurd om met Janoekovitsj te praten over de crisis in het land. Zij zal op een informele wijze bemiddelen tussen de regering en de oppositie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.