buitenland

President Janoekovitsj schorst burgemeester van Kiev

14 december 2013Leestijd: 1 minuut

De president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, heeft de burgemeester van Kiev op non-actief gezet. Ook de plaatsvervangend secretaris van de Nationale Raad voor Veiligheid en Defensie is geschorst.

Dat melden lokale media.

Geweld tegen betogers

De schorsing heeft te maken met geweld door politieagenten, waarvoor de twee verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Eerder op de dag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de twee worden verdacht van machtsmisbruik tijdens het neerslaan van een protest in Kiev door de politie. Ook het toenmalig hoofd van de politie, dat begin december al werd ontslagen, is verdachte in dat onderzoek, net als zijn plaatsvervanger.

Het gaat om een botsing tussen tientallen betogers en oproerpolitie op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev eind november, waarbij betogers op hun hoofd werden geslagen en werden weggesleept.

Aanhoudende protesten

In Oekraïne wordt al sinds 21 november geprotesteerd, omdat president Janoekovitsj onder druk van Rusland op het laatste moment toenadering tot de Europese Unie weigerde. Hij tekende een handels- en associatieverdrag niet.

De protesten gaan intussen door. Zowel voor- als tegenstanders van de regering gaan de straat op. Oproerpolitie probeert beide groepen gescheiden te houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.