buitenland

Poetin verleent amnestie aan Pussy Riot en Greenpeace

19 december 2013Leestijd: 1 minuut

President Vladimir Poetin van Rusland heeft donderdag amnestie verleend aan mogelijk meer dan 25.000 gevangenen. Onder hen zijn ook de leden van punkgroep Pussy Riot en Greenpeace-activisten.

Poetin voert de nieuwe amnestiewet in ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de grondwet van de Russische Federatie.

Protestlied

Degenen die gratie krijgen zijn onder anderen veroordeelden vanwege ernstige verstoring van de openbare orde, zoals de vrouwen van Pussy Riot.

Twee leden van de Russische punkband werden veroordeeld, omdat zij begin vorig jaar in een orthodoxe kathedraal een protestlied tegen president Poetin en de kerk zongen. Wereldwijd werd actie gevoerd om de vrouwen vrij te krijgen. Verschillende artiesten betuigden hun steun.

De Greenpeace-activisten die eerder dit jaar actie voerden bij een boorplatform van Gazprom zijn nog niet veroordeeld voor verstoring van de openbare orde. Daarom is besloten dat ook verdachten en aangeklaagden amnestie kunnen krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.