buitenland

Oorlogsmisdadiger Heinrich Boere (92) overleden

02 december 2013Leestijd: 1 minuut

De tot levenslang veroordeelde oud-SS’er Heinrich Boere is zondag op 92-jarige leeftijd overleden. De Nederlandse oorlogsmisdadiger stierf een natuurlijke dood in het gevangenishospitaal in Fröndenberg.

Dat heeft het ministerie van Justitie van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen maandag laten weten.

Doodseskader

De half-Nederlandse Boere werd geboren in Eschweiler, vlakbij Aken. Op tweejarige leeftijd verhuisden zijn ouders naar Maastricht.

In de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij de SS. Tijdens de oorlog was Boere lid van een doodseskader dat wraakacties uitvoerde als vergelding voor verzetsdaden.

Moorden

Hij heeft de moorden op Frits Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters bekend. Hij doodde hen in 1944.

De voormalige SS’er werd in 1949 in Amsterdam bij verstek ter dood veroordeeld voor zijn oorlogsmisdaden, maar al in 1947 wist hij te vluchten naar Duitsland. Later werd zijn straf omgezet in levenslang, met verlies van zijn Nederlandse nationaliteit.

Duitsland

Herhaalde uitleveringsverzoeken aan Duitsland leverden niets op, omdat hij door een wet uit de oorlogsjaren bescherming genoot. In 2000 achterhaalden twee journalisten van de NPS, Rob van Olm en Jan Louter, zijn woonplaats en interviewden hem voor de documentaire ‘De Silbertanne-moorden‘.

In 2010 werd hij in Aken alsnog veroordeeld voor de moorden op de drie verzetsstrijders. Hij kreeg toen wederom een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

In 2012 klaagde hij twee Nederlandse journalisten aan, Jan Ponsen en Jelle Visser, nadat zij hem in 2009 met een verborgen camera filmden in een Duits bejaardentehuis. De twee werden vrijgesproken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.