buitenland

Oekraïnse oproerpolitie grijpt in op plein met demonstranten

11 december 2013Leestijd: 1 minuut

De Oekraïense oproerpolitie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag delen van het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev heroverd op de demonstranten.

De actie verliep vreedzaam. Wel moesten de politietroepen kettingzagen gebruiken om de houten en metalen afzettingen op het plein te kunnen verwijderen.

Het ingrijpen van de politie zou alleen bedoeld zijn tegen de opgeworpen barricades en vooralsnog niet tegen de demonstranten op het plein zijn gericht.

Toenadering

De confrontatie na een diplomatieke toenadering op dinsdag. Catherine Ashton, de Buitenlandcoördinator van de Europese Commissie, en Victoria Nuland, onderminister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, ondernamen in Kiev een onderhandelingspoging met de regering en de oppositie.

President Viktor Janoekovitsj zei tijdens gesprekken met de westerse delegatie dat hij in maart alsnog het associatieverdrag met de Europese Unie wil tekenen, maar alleen als het Oost-Europese land daarvoor wordt gecompenseerd.

Handelsrelatie

De Oekraïense president zei gisteren tevens dat zijn land geen andere optie heeft dan het versterken van de handelsrelatie met Rusland. Janoekovitsj is niet van plan om af te treden.

Een deel van de bevolking van Oekraïne protesteert al meer dan twee weken  tegen zijn beslissing om het associatieverdrag met de Europese Unie niet te tekenen. Dat besluit nam hij onder druk van Rusland dat dreigt de gastoevoer naar de voormalige sovjetrepubliek af te sluiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.