buitenland

Nieuw onderzoek Lockerbie moet eindelijk duidelijkheid geven

22 december 2013Leestijd: 1 minuut

Vijfentwintig jaar na dato komt er alsnog een onderzoek naar de Boeing van PanAm die boven het Schotse dorp Lockerbie werd opgeblazen. Britse en Amerikaanse onderzoekers reizen binnenkort naar Libië.

Dat hebben de regeringen van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Libië in een gezamenlijke verklaring laten weten.

Medeleven

De drie regeringen uiten in de verklaringen hun ‘diepste medeleven’ met de slachtoffers van het drama en verklaren dat ‘alle verantwoordelijken voor deze brute daad van terrorisme voor de rechter worden gebracht’.

Zaterdag was het vijfentwintig jaar geleden dat een Boeing 747 van de Amerikaanse vliegmaatschappij PanAm boven Lockerbie van de radar verdween.

El-Megrahi

De Libische voormalige geheim agent Abdelbaset el-Megrahi werd als enige veroordeeld voor de misdaad, maar die heeft altijd alle schuld ontkend. Megrahi zou ervoor hebben gezorgd dat er een koffer met een bom aan boord van het toestel kwam, maar in opdracht van wie die bom is geplaatst, werd nooit opgehelderd. Eerdere onderzoeken naar de ramp werden gefrustreerd omdat bewijsstukken zoek werden gemaakt of gemanipuleerd.

Tussen 1999 werd in Nederland, op neutraal terrein, een rechtszaak gehouden waarin el-Megrahi werd veroordeeld. De voormalige Libische dictator Moammar al-Qadhafi is lang in verband gebracht met de aanslag maar zijn rol kon nooit worden bewezen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.