buitenland

Nederlanders worden door Defensie uit Zuid-Sudan gehaald

18 december 2013Leestijd: 2 minuten

Het ministerie van Defensie stuurt donderdag een transportvliegtuig naar Zuid-Sudan om Nederlanders te evacueren. Ongeveer 150 Nederlanders bevinden zich nog in het land waar een stammenstrijd woedt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft om de inzet van het militaire toestel gevraagd.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) heeft woensdag alle Nederlanders die nog in Zuid-Sudan zijn, gewaarschuwd dat zij zo snel mogelijk dat centraal-Afrikaanse land moeten verlaten. Alle Nederlanders is verzocht contact op te nemen met de lokale ambassade.

Juba

De KDC-10 vertrekt donderdag vanaf de thuisbasis Eindhoven. Als het Nederlanders niet lukt om met een commerciële vlucht de hoofdstad Juba te verlaten, kan het transportvliegtuig van de luchtmacht hen daar ophalen.

Over de evacuatie is nog veel onduidelijk, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan elsevier.nl. Het toestel vliegt in principe naar Juba, en het is nog niet bekend of er nog ergens anders in het land mensen kunnen worden opgehaald. Zodra daarover meer duidelijkheid is, zullen de media daarover worden geïnformeerd.

De evacuatie gebeurt ‘in goed overleg tussen Westerse landen’. Het is op dit moment niet uitgesloten dat ook een enkeling met een andere nationaliteit dan de Nederlandse kan meevliegen, maar ook dat wordt pas donderdag in de loop van de dag bekend.

Noodsituatie

Bij gewelddadigheden in het Afrikaanse land Zuid-Sudan wordt steeds meer bloed vergoten. Gevechten in het land hebben de afgelopen dagen aan honderden burgers het leven gekost. Het dodental zou al op vijfhonderd staan, meldt CNN op basis van informatie van de Zuid-Sudanese regering.

Sinds de nacht van zondag op maandag, toen het geweld uitbrak, is de veiligheidssituatie in Juba sterk verslechterd, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gevechten tussen soldaten

‘In de avond van 15 december 2013 zijn in Juba gevechten tussen militairen uitgebroken. De onzekere veiligheidssituatie houdt aan. Er geldt een avondklok. Het valt niet uit te sluiten dat ook (in de hoofdsteden) in de deelstaten de veiligheidssituatie als gevolg van de onrust in Juba zal verslechteren,’ staat in het reisadvies over het land.

Zuid-Sudan scheidde zich anderhalf jaar geleden van Sudan af. Sindsdien heeft een stammenstrijd in het zuidelijke land al velen het leven gekost.

‘Na 22 jaar burgeroorlog bestaat ook het nodige wantrouwen ten opzichte van (onbekende) buitenlanders,’ schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.