Maandag afscheid Mandela in voetbalstadion, zaterdag begrafenis

06 december 2013Leestijd: 2 minuten

Aanstaande maandag zal in het voetbalstadion Soccer City aan de rand van Johannesburg een grote publieke rouwdienst worden gehouden. Tot die tijd zal het stoffelijk overschot van Mandela drie dagen opgebaard liggen in het Uniegebouw in Pretoria.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC vrijdag.

Laatste eer

Tijdens de dienst zullen duizenden Zuid-Afrikanen de kans krijgen om Mandela de laatste eer te bewijzen. Het voormalige FNB Stadium biedt plaats aan 94.700 personen.

Het is de plek waar Oranje de WK-finale tegen Spanje verloor, maar vooral de plaats waar Mandela zich voor het laatst aan een groot publiek toonde. De voormalige Zuid-Afrikaanse president werd met een brede glimlach in een golfkar door het stadion gereden.

Staatsbegrafenis

Na de dienst zullen er meerder rouwplechtigheden in Zuid-Afrika worden georganiseerd. Volgende week zaterdag zal Mandela zijn laatste rustplaats krijgen in zijn geboortedorp Qunu in de zuidelijke provincie Oost-Kaap.

Mandela zal een staatsbegrafenis krijgen. Overal ter wereld zijn in Zuid-Afrikaanse overheidsgebouwen en ambassades condoleanceregisters geopend.