buitenland

Koning en Timmermans naar rouwdienst Nelson Mandela

07 december 2013Leestijd: 1 minuut

Koning Willem-Alexander en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) wonen de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela bij. Die wordt dinsdag gehouden in het Soccer City stadion in Johannesburg.

Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag weten. De herdenkingsdienst is één van de officiële onderdelen van de tien dagen van nationale rouw die Zuid-Afrika in acht neemt vanwege het overlijden van de 95-jarige vrijheidsstrijder.

Pretoria

Timmermans gaat dinsdag weer terug naar Nederland vanwege verplichtingen in de Tweede Kamer. De Koning neemt nog afscheid van Mandela in het Uniegebouw in Pretoria.

Het is nog niet bekend wie er namens Nederland bij de staatsbegrafenis van Mandela in zijn geboorteplaats Qunu zullen zijn.

Staatshoofden

Talloze ministers, staatshoofden en regeringsleiders reizen af naar Zuid-Afrika voor de rouwplechtigheden die worden georganiseerd voor Mandela. Onder meer de Amerikaanse (oud-)presidenten Barack Obama, George Bush junior en Bill Clinton gaan naar de herdenkingsdienst.

Niet iedereen heeft daar even veel zin in. De premier van Tsjechië, Jiri Rusnok, vond het eigenlijk maar duur en ver om naar Zuid-Afrika af te reizen. Rusnok versprak zich voor een microfoon die open bleek te staan en zei: ‘Nu is ook nog die Mandela overleden. Ik weet het niet, maar dat is toch een enorme afstand.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.