buitenland

Dood Israëlische soldaat in onrustig grensgebied met Libanon

16 december 2013Leestijd: 2 minuten

Een Israëlische soldaat is doodgeschoten door een Libanese sluipschutter. Het incident had plaats bij de grens tussen beide landen.

Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger.

Klacht

De schutter van het Libanese leger zou het vuur hebben geopend op een voertuig waarin het slachtoffer zat, in de buurt van grensovergang Rosh Hanikra, een dorpje in het noorden van Israël.

De Israëliërs hebben ogenblikkelijk een klacht ingediend bij de Verenigde Naties (VN). ‘We tolereren geen agressie tegen de staat Israël,’ zegt een woordvoerder. ‘En we behouden het recht op zelfverdediging tegen daders van aanvallen tegen Israël en zijn burgers.’

Raketten

Er zijn wel vaker schermutselingen bij de grens tussen het Arabische land en de Joodse staat. In augustus werden er vanuit Libanon drie zogeheten Katoesja-raketten afgevuurd op het noorden van Israël, waarvan er overigens één werd onderschept door het Israëlische Iron Dome-afweersysteem. Daarop voerde het Israëlische leger een vergeldingsactie uit op doelen in het zuiden van Libanon.

De regio is in toenemende mate instabiel door de almaar voortdurende burgeroorlog in Syrië en het geweld dat nu ook zijn weerslag krijgt op Libanon. Terreurorganisatie Hezbollah is een bondgenoot van Syrië en Iran.

De organisatie kent een enorme machtsbasis in de sterk verdeelde Libanese politiek en maatschappij, waarin verschillende religieuze en sektarische groepen elkaar bevechten.

Oorlog

De laatste grote oorlog tussen Israël en Libanon was in de zomer van 2006. Dat gewapende conflict begon toen terroristen van Hezbollah Israël binnendrongen en een grenspost aanvielen. Daarbij werden drie Israëlische soldaten gedood en twee gegijzeld.

Toenmalig premier Ehud Olmert oordeelde dat er sprake was van een ‘oorlogsdaad’ en voerde talrijke bombardementen uit op bolwerken van Hezbollah. Ongeveer 1.100 Libanezen en 150 Israëliërs kwamen bij die oorlog om het leven.

Hoe Israël zeven jaar later zal reageren op het nieuwe geweld vanuit Libanon, is onzeker. Onderzoek van de VN zal moeten uitwijzen of het hier gaat om een bewuste, gecoördineerde actie – dan is een stevige reactie van Israël niet uitgesloten – of dat het hier ‘slechts’ een incident betreft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.