buitenland

China wil als derde land op de maan landen

01 december 2013Leestijd: 1 minuut

China stuurt zondag een onbemande raket de ruimte in. Het land hoopt na de Verenigde Staten en de Sovjetunie de derde natie te worden die een op de maan landt.

De raket Chang’e 3 van het type Lange Mars 3b werd zondagochtend helemaal volgetankt voor de lange reis.

Historisch moment

Op het ruimtevaartstation Xichang in de provincie Sichuan zijn de laatste voorbereidingen voor de lancering aan de gang.

Het is de planning dat de Chinezen op 14 december op de maan landen.

Voor China een historisch moment, omdat dit nooit eerder lukte. Alleen de Sovjetunie (1959) en de Verenigde Staten (1969) zetten eerder een door mensen gebouwde ruimtesonde op de maan.

Bemand

De Verenigde Staten is tot nu toe het enige land geweest dat bemande raketten op de maan heeft laten landen. Met de Apollo-missies lieten de Amerikanen tussen 1969 en 1972 in totaal twaalf personen op de maan landen.

‘Fate has ordained that the men who went to the moon to explore in peace will stay on the moon to rest in peace,’ waren de woorden van president Richard Nixon geweest indien astronaut Neil Armstrong de eerste maanlanding in 1969 niet zou overleven. De missie slaagde wel en de speech kon de prullenmand in. Armstrong overleed vorig jaar op 82-jarige leeftijd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.