Pakistan: dood Talibanleider is ‘aanval op de vrede’

02 november 2013Leestijd: 1 minuut

Pakistan reageert furieus op de dodelijke Amerikaanse aanval met een drone op de hoogste leider van de Taliban Hakimullah Mehsud vrijdag. De actie geldt als een ‘een aanval op de vrede in de regio’.

Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Chaudhry Nisar Ali Khan zaterdag, Hij liet weten dat de relatie met de Verenigde Staten ‘wordt herzien’.

Of dat een verstandige zet is, valt nog te bezien: de Amerikanen leveren al jarenlang militaire en financiële steun aan het arme en door terroristen geteisterde land.

Ondermijnen

Het moslimland noemde de aanval door de Amerikanen eerder een poging om de voorgenomen vredesbesprekingen met de Taliban te ondermijnen.

Al langer eisen de Pakistanen dat de Verenigde Staten een einde maken aan aanvallen met onbemande vliegtuigen op zijn grondgebied.

Succesvol

Voor de Amerikanen zijn die drones uiterst succesvol: in Jemen worden geregeld terroristen van Al-Qa’ida uitgeschakeld. In Pakistan hebben dergelijke aanvallen ook regelmatig plaats.

Vrijdag was het doelwit Mehsud. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van duizenden slachtoffers door zijn terroristische activiteiten. De FBI had vijf miljoen dollar op het hoofd van de Pakistaanse Talibanleider gezet.