buitenland

Chinese militairen bewaken Nederlands kamp Mali

28 november 2013Leestijd: 1 minuut

Chinese legereenheden gaan het kamp van de Nederlandse militaire missie in Mali beschermen. Het Volksbevrijdingsleger zou vierhonderd manschappen hebben aangeboden aan de Verenigde Naties.

Dat bevestigde de Nederlandse commandant der strijdkrachten Tom Middendorp donderdag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Beschermen

China zal naast de aangeboden manschappen ook een veldhospitaal leveren. Middendorp ging vorige week in overleg met de Chinese Minister van Defensie Fang Fenghui.

De militaire samenwerking zal plaatshebben op medisch en logistiek gebied, en ‘daar hoort het beschermen van legereenheden ook bij’, zegt Middendorp.

Samenwerken

Het Nederlandse leger heeft eerder samengewerkt met het Chinese Volksleger, onder meer op maritiem gebied bij antipiratenmissies voor de kust van Somalië en in Sudan.

Nederland moet nog een overeenkomst bereiken met de Fransen voor logistieke ondersteuning. Het kabinet heeft besloten ongeveer 380 Nederlandse militairen, inlichtingenofficieren en commando’s naar Mali te sturen.

De eerste militairen gaan al in december naar het Afrikaanse land. Daarna zullen er vanaf januari volgend jaar steeds meer manschappen volgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.