buitenland

Berlusconi uit Senaat gezet, veroordeling definitief

27 november 2013Leestijd: 2 minuten

Oud-premier van Italië Silvio Berlusconi is woensdag door zijn collega’s uit de Senaat gestemd. Hiermee verliest hij zijn politieke onschendbaarheid en kan hij definitief veroordeeld worden voor fraude met zijn bedrijf Mediaset.

Voor de stemming begon, probeerden partijgenoten van Berlusconi er nog alles aan te doen om de stemming besloten te maken. Maar Senaatsvoorzitter Pietro Grasso wilde daar niet in meegaan.

Bezwaren

Er waren negen bezwaren ingediend tegen het schorsen van Berlusconi als senator, maar die werden alle negen verworpen. Dat betekent dat Berlusconi definitief zijn Senaatszetel en daarmee zijn politieke onschendbaarheid moet inleveren.

Berlusconi zal een sociale werkstraf moeten uitvoeren en mag de komende twee jaar geen publieke functie uitoefenen.

Chaos

Berlusconi was zelf niet in de Senaat aanwezig. Hij gaf enkele honderden meters verderop een toespraak buiten bij zijn residentie in Rome. Hij zei door te zullen gaan en gewoon partijleider van zijn net opgerichte Forza Italia te blijven.

In Rome was woensdag een grote chaos ontstaan doordat veel aanhangers van de multimiljardair in de hoofdstad wilden protesteren tegen de politieke en juridische veroordeling van hun leider. Ze vinden dat Justitie en de politieke linkse elite het persoonlijk op Berlusconi hebben gemunt.

Historisch

Veel Italianen beschouwen de definitieve veroordeling van Berlusconi als een historisch moment. De flamboyante multimiljardair, die vier maal premier van het land was, heeft zich moeten verdedigen in meer dan dertig strafzaken.

Zo werd hij beschuldigd van onder meer banden met de maffia, corruptie, omkopen van rechters en betaalde seks met een minderjarige. Maar tot nu toe heeft hij voor al die zaken nooit een straf uitgezeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.