buitenland

Voorlopig akkoord over Amerikaanse troepen in Afghanistan

13 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De Afghaanse president Hamid Karzai en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zijn het eens geworden over een Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan na 2014. Op de voorwaarde dat Amerikanen in eigen land worden berecht, mochten zij de wet overtreden.

Dit werd zondagochtend bekend na twee dagen van onderhandelingen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Eerder werd gezegd dat er geen overeenstemming zou zijn bereikt.

Immuniteit

Er zullen na 2014 nog een paar Amerikaanse troepen in Afghanistan blijven. In het plan is tegemoet gekomen aan de eis van de VS dat Amerikaanse militairen in eigen land worden berecht als zij de wet overtreden. Maar of dat wordt goedgekeurd hangt af van de stammenleiders in Afghanistan. Zij moeten zich erover uitspreken.

Voorwaarde

Het plan dat nu op tafel ligt zal alleen worden uitgevoerd als aan deze belangrijke voorwaarde wordt voldaan. ‘Als de kwestie niet kan worden opgelost, dan is een akkoord tussen Afghanistan en de VS helaas niet mogelijk’, zegt de Amerikaanse minister Kerry. Dat zou betekenen dat de Amerikanen zich geheel terugtrekken uit Afghanistan, zoals eerder om die reden in Irak gebeurde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.