buitenland

Regering pareert Russische druk en wacht politierapport af

09 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken trekt geen overhaaste conclusies in de zaak rond diplomaat Dmitri Borodin. Eerst moet het politierapport afgewacht worden.

De Russische regering heeft om opheldering gevraagd over de arrestatie van een in Den Haag gevestigde diplomaat. Maar totdat het politierapport is afgerond, kan het ministerie er niets zinnigs over kwijt.

‘We kunnen pas conclusies trekken als we de feiten kennen,’ laat een woordvoerder weten. ‘Het is niet onze taak om te speculeren’, vervolgt hij.

Weense Conventie

Als Borodin inderdaad door Nederland erkende immuniteit geniet en ook daadwerkelijk is gearresteerd, heeft Nederland vrijwel zeker het Verdrag van Wenen geschonden dat diplomaten onschendbaarheid voor rechtsvervolging garandeert.

Toch wil het ministerie eerst weten wat er zich precies heeft voorgedaan. Volgens Borodin kwamen agenten zomaar zijn huis binnen en sloegen ze hem met een stok.

Dronken

Uit het proces verbaal blijkt dat de man dronken was en dat de agenten het vermoeden hadden dat hij zijn kinderen mishandelde. Kort voor de vermeende arrestatie werd zijn vrouw in beschonken toestand afgevoerd naar het ziekenhuis nadat zij met haar auto vier stilstaande voertuigen had geramd.

Het Meldpunt Kindermishandeling laat weten dat er dit weekend een melding is binnengekomen over het gezin Borodin. De Russische president Vladimir Poetin zegt niets om de details te geven. Hij wil dat Nederland excuses maakt omdat het de immuniteit van diplomaten moet respecteren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.