Obama: extreme Republikeinen brengen economie in gevaar

08 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Het risico dat de Verenigde Staten niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, is reëel. ‘Een paar onverantwoordelijke leden in het Congres’ vormen een bedreiging voor het prille economische herstel.

‘Mijn boodschap aan de wereld is dat de Verenigde Staten altijd hun rekeningen hebben betaald en dat blijven doen’, zegt de Amerikaanse president Barack Obama dinsdagavond tegen journalisten.

Extreme delen

De president haalde uit naar ‘extreme delen’ binnen de Republikeinse Partij. Die zouden hun partijgenoot, voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden, onder druk zetten om niet toe te geven bij het zoeken naar een oplossing voor de begroting en de verhoging van het schuldenplafond.

De president riep de Republikeinen op het schuldenplafond te verhogen, maar geen verdere voorwaarden te stellen. Met het geruzie in het Congres komt de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten in in het geding, zei hij. ‘Het lijkt alsof wij onze zaken niet op orde kunnen brengen’.

Obamacare

Obama en Boehner hebben dinsdagochtend met elkaar gebeld, maar dat heeft een oplossing voor de begroting en het schuldenplafond niet dichterbij gebracht.

Amerikaanse politici slaagden er vorige week dinsdag niet in een akkoord te bereiken over de financiering van de overheid. De Republikeinse partij kan zich niet vinden in ‘Obamacare’ – de wet die Amerikanen verplicht een zorgverzekering af te sluiten – en blokkeert daarom het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond om zo overheidsuitgaven te financieren.

Shutdown

De sluiting – ‘shutdown’ – van Amerikaanse overheidsinstellingen in binnen- en buitenland die daarop volgde, duurt nog altijd voort: veel ambtenaren zitten met onbetaald verlof thuis.

Alleen ‘onmisbare’ overheidsdiensten draaien door. Zo blijven militairen, voedselinspecteurs en de luchtverkeersleiding gewoon werken.