buitenland

Nederland biedt Rusland excuses aan voor arrestatie diplomaat

09 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Nederland heeft Rusland in een brief excuses aangeboden voor de aanhouding van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Dat heeft Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) de Russische ambassadeur woensdag in een persoonlijk gesprek gezegd.

Borodin werd zaterdagavond aangehouden in zijn huis in Den Haag na meldingen over kindermishandeling. De arrestatie leidde tot een diplomatieke rol met Rusland. President Vladimir Poetin eiste excuses van Nederland.

Volgens Timmermans was de arrestatie van de diplomaat in strijd met het Verdrag van Wenen, waarin de onschendbaarheid van diplomaten is afgesproken. Rusland en Nederland blijven in gesprek over de afhandeling van de zaak.

Politie

Timmermans vindt het handelen van de agenten wel te begrijpen, ‘die hebben gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen’.

Zaterdag kreeg de politie drie keer een melding over het gezin Borodin. Eerst meldde een burger dat een man op het strand zijn kind sloeg. Dat bleek om de 46-jarige Borodin te gaan.

Avond

’s Avonds kwam er een melding binnen dat een vrouwelijke automobilist enkele geparkeerde auto’s had aangereden en beschadigd. Dat bleek om zijn vrouw te gaan, die volgens getuigen onder invloed van alcohol was. Later op zaterdagavond meldden buren dat Borodin twee kinderen over straat sleurde en dat er lawaai uit het huis bleef komen.

Volgens Borodin werd hij zaterdagavond in zijn huis door vier agenten overmeesterd en met een knuppel geslagen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.