buitenland

Nieuw onderzoek: leven op aarde is op Mars ontstaan

29 augustus 2013

Het menselijk leven is miljarden jaren geleden mogelijk op Mars ontstaan. Volgens onderzoek waren de omstandigheden daar gunstiger dan op de vroegere aarde.

Dat zei de Amerikaanse hoogleraar Steven Banner op de wetenschappelijke Goldschmidt-conferentie in Florence.

Moleculen

Banner onderzocht hoe de ‘benodigdheden’ van menselijk leven zijn ontstaan. Bij wetenschappers speelt al langer de vraag hoe RNA, DNA en proteïnen voor het eerst zijn gevormd.

Volgens hoogleraar Banner voldeed de aarde niet aan de voorwaarden om deze moleculen te vormen. De mineralen die nodig zijn voor het onstaan van RNA zijn op aarde te weinig aanwezig, maar op Mars in overvloed te vinden.

Daarnaast was de zuurstof die nodig is voor moleculen drie miljard jaar geleden niet op aarde voorradig, maar wel op Mars. Ook het droge klimaat van de rode planeet was gunstiger.

Neergestort

Het leven zou de aarde hebben bereikt met op aarde neergestorte meteorieten, afkomstig van Mars. Banner benadrukt dat de planeet aarde beter geschikt is om leven te onderhouden. De mensheid zou op Mars zijn uitgestorven.

Er storten geregeld meteorieten neer op aarde, en het is niet ongewoon dat die afkomstig zijn uit de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.