Gewonden bij rellen Belfast, Londen stuurt extra agenten

14 juli 2013Leestijd: 1 minuut

Bij rellen in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn de afgelopen dagen tientallen gewonden gevallen. De Britse regering heeft duizend extra agenten naar het gebied gestuurd.

Poltieagenten werden door protestantse jongeren aangevallen met stenen, flessen en zelfs met meubels. Zeker 39 agenten raakten dit weekend gewond bij de rellen, meldt de Britse nieuwszender BBC.

De politie zette waterkanonnen in en schoot met rubberen kogels op de jongeren om ze op afstand te houden.

Oranjemars

Het is ieder jaar onrustig rond Oranjedag op 12 juli in Noord-Ierland. Protestanten vieren dan de overwinning van William of Orange op de rooms-katholieke James II.

Maar toen de protestanten werd verboden een Oranjemars door een katholiek gedeelte van Belfast te houden, kwamen veel jongeren in opstand. Extra agenten moeten er nu voor zorgen dat de situatie niet helemaal uit de hand loopt.

Vrede

Op papier sloten de katholieken en de protestanten in 1998 met Pasen vrede met elkaar. Sindsdien gedogen de bevolkingsgroepen elkaar min of meer in de stad.

De leiders van de protestanten hebben opgeroepen tot een vreedzaam protest, maar die oproep lijkt aan dovemansoren gericht. Zeker 33 relschoppers zijn door de politie gearresteerd.

Servaas van der Laan
Servaas van der Laan (1984) was van juni 2016 tot en met oktober 2019 redacteur Economie bij EW.
Lees meer
Servaas van der Laan

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.