buitenland

EU-buitenlandchef wil speciale VN-missie voor Syrië

14 juni 2013

De Europese Commissie zou graag een speciale missie van de Verenigde Naties naar Syrië sturen. Deze missie zou de beschuldigingen over het gebruik van chemische wapens moeten controleren.

Dat pleidooi hield de woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag in Brussel. De opmerking komt na de aankondiging van Obama dat de Amerikanen de Syrische oppositie militair gaan steunen.

Chemische wapens

De Verenigde Staten gaan mogelijk een no-flyzone boven een klein gebied van Syrië instellen, bij de grens met Jordanië. Door een beperkt vliegverbod af te kondigen, worden vluchtelingen en rebellen in het gebied beschermd. Dat zeggen Westerse diplomaten in Turkije, buurland van Syrië.

Obama maakte donderdagavond al bekend de Syrische oppositie militair te gaan steunen. Hij zei dit, nadat Amerikaanse veiligheidsdiensten concludeerden dat honderd tot honderdvijftig mensen in Syrië zijn omgekomen omdat president Bashar al-Assad het giftige gas Sarin heeft ingezet tegen de bevolking.

‘Daarmee heeft hij internationale normen en waarden overschreden,’ luidt de verklaring. De oppositie moet daarom volgens Obama extra worden gesteund.

Kleine wapens

Wat de steun van de Verenigde Staten aan de Syrische oppositie precies inhoudt, is nog niet bekend. Volgens The New York Times zeggen Amerikaanse regeringsfunctionarissen dat het mogelijk om kleine wapens en anti-tank-wapens gaat.

De Europese Unie heeft eerder besloten haar wapenembargo voor Syrië op te heffen. Nederland is niet van plan wapens te leveren. Bij de burgeroorlog in Syrië zijn naar schatting al 93.000 mensen omgekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.