Voormalig CDA-politicus en journalist opgepakt in Egypte

09 april 2013Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse journalist en oud politicus voor het CDA Rena Netjes is in de Egyptische hoofdstad Caïro door de politie gearresteerd. De vrouw zou verdacht worden van spionage en het ‘opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren’.

Dat heeft de freelance correspondente dinsdag laten weten aan Eenvandaag.

‘Ze zijn helemaal hyper. De politie gelooft de Egyptenaren. Sommigen denken dat ik een gevaar voor de staatsveiligheid ben. Men wil niet dat de vuile was naar buiten komt, dat ik stukken schrijf over de dingen die slecht gaan in Egypte,’ verklaart Netjes.

Koffiehuis

De voormalige CDA-politicus werd maandag gearresteerd na een bezoek aan een koffiehuis. Netjes was daar voor een interview over werkloosheid onder jongeren. De eigenaar van de shop zou haar paspoort toen hebben afgepakt en de politie hebben gebeld.

Sindsdien zit de vrouw vast en heeft ze te horen gekregen dat ze ‘een gevaar voor de staatsveiligheid’ is. Netjes wordt dinsdag bij de rechtbank in Caïro voorgeleid.

Beruchte gevangenis

De gevangenis is berucht, omdat er heel veel verkrachtingsverhalen naar buiten komen. Tegen BNR zegt Netjes: ‘Lekker geslapen heb ik zeker niet, maar gelukkig is er niets gebeurd. De vloerbedekking is bedekt met sigarettenpeuken, er is een vies toilet. Er is een wasbak en een douche waar ik ook maar niet onder ga. Ik hóóp dat ze me vandaag vrijlaten, maar het kan ook zijn dat ze me nog dagen vasthouden.’

Netjes zegt dat ze de eigenaar van het koffiehuis wilde aanklagen, omdat hij zonder reden haar paspoort afpakte, maar dat verzoek werd afgewezen. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsema heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gevraagd de zaak te onderzoeken.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.