buitenland

Redding van Cyprus gaat meer kosten dan verwacht

11 april 2013

Cyprus heeft meer geld nodig om de economie van het eiland te herstellen. In plaats van de 17 miljard euro die vorig jaar november werd verwacht, komt de berekening nu uit op 23 miljard euro.

Dat staat in een conceptverslag van de trojka van internationale schuldeisers, bestaande uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie.

Bijdragen

Cyprus kan rekenen op 10 miljard euro noodsteun van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds. Voorwaarde was dat Cyprus zelf de overige 7 miljard euro aan de redding zou bijdragen. Nu blijkt dat de regering 13 miljard euro bij elkaar moet sprokkelen.

De berekening van de trojka viel anders uit dan verwacht, omdat de prognoses voor de komende jaren zijn bijgesteld. Het bedrag betreft de financiëring van het land tot en met 2016.

Plannen

Volgens een woordvoerder van de Cypriotische regering kan het land voldoende geld bij elkaar krijgen.

De herstructurering van de bankensector moet 10,6 miljard euro opbrengen en de Cypriotische overheid verwacht 1,4 miljard euro binnen te halen door privatisering. De rest van het bedrag haalt de regering op via belastingverhogingen (600 miljoen euro) en door goud te verkopen (400 miljoen euro).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.