Politie beëindigt straatfeest ter viering dood Thatcher

09 april 2013Leestijd: 2 minuten

In de Zuid-Londense wijk Brixton heeft de politie moeten ingrijpen bij een straatfeest waar de dood van de Britse oud-premier Margaret Thatcher werd gevierd. De agenten sommeerden de feestvierders naar huis te gaan en hoefden niet hardhandig in te grijpen.

Dat heeft de Londense politie laten weten.

Het feest was al sinds maandagmiddag aan de gang in de Zuid-Londense wijk Brixton. ‘We hebben een feest, want Thatcher is dood,’ jubelden de feestgangers terwijl champagneflessen werden geopend.

Bolwerk

In de jaren tachtig was Brixton een groot verzetsbolwerk tegen de toenmalige premier Thatcher. In de wijk waren geregeld rellen uit woede om de conservatieve politiek van de ‘Iron Lady’.

Thatcher vocht een hevige strijd uit met de vakbondbeweging.

Groot leider

Groot-Brittannië reageerde maandag verdeeld op de dood van de 87-jarige Thatcher. ‘Groot-Brittannië heeft een groot leider verloren, een groot premier en een grote Brit,’ zei premier David Cameron.

Ook vicepremier Nick Clegg en oud-premier Gordon Brown spraken lovende woorden. Premier Mark Rutte (VVD) noemde Thatcher ‘een icoon’ en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon roemde het ‘grote leiderschap’ van Thatcher.

Mijnindustrie

In Schotland gingen enkele honderden mensen de straat op om de dood van de ex-premier te vieren. Zij nemen het de staatsvrouw nog altijd kwalijk dat ze de mijnindustrie en bijkomende subsidies beëindigde.

Op verzoek van haar familie zal Thatcher geen staatsbegrafenis krijgen.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.