Opgepakte Nederlandse journalist in Caïro vrijgelaten

09 april 2013Leestijd: 1 minuut

Voormalig CDA-politicus en correspondent Rena Netjes is vrijgelaten uit de gevangenis in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ze werd gearresteerd op verdenking van het ‘opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren’.

EenVandaag maakt bekend dat de Nederlandse journalist inmiddels weer vrij is. De redactie van de actualiteitenrubriek heeft contact gehad met Netjes, die een nacht heeft moeten doorbrengen in de cel.

Leugens

Netjes zegt in reactie op haar vrijlating: ‘Iemand heeft een stel leugens over mij opgesteld en de rechter trapt er gelukkig niet in. Ik heb veel hulp gehad en denk dat achter de schermen druk is gezet. De ambassadeur heeft mij geholpen en die ga ik straks bedanken.’

‘Als ze een buitenlander hier vasthouden dan is het toerisme hier helemaal klaar natuurlijk,’ zegt Netjes.

Koffiehuis

Netjes is onder meer correspondent voor BNR, Het Parool en de KRO. Ze was bezig met een artikel over de werkloosheid onder Egyptische jongeren toen ze werd gearresteerd. Ze interviewde iemand bij een koffiehuis waarop de eigenaar vroeg naar haar paspoort en perskaart.

De eigenaar pakte het paspoort van Netjes af en ging naar de politie. Agenten hebben onder meer de telefoon van Netjes doorzocht, waarin meer informatie staat van de journalist en haar netwerk. Netjes werd ook beschuldigd van spionage.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.