Noord-Koreaanse Kim Jong-un: welvaart door kernwapens

02 april 2013Leestijd: 1 minuut

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ziet kernwapens als een garantie voor vrede. ‘Onze nucleaire kracht is een betrouwbaar afschrikwekkend middel.’

Dat zei Kim in een dinsdag gepubliceerde rede tot het centraal comité van de Communistische Partij.

Nucleaire installaties

Op dezelfde dag is bekendgemaakt dat Noord-Korea alle nucleaire installaties weer in bedrijf brengt, waaronder de kernreactor van Yongbyon, die het land in 2007 sloot.

De installaties zullen worden gebruikt voor de opwekking van energie en voor militaire doeleinden.

De reactor in Yongbyon ging medio 2007 dicht in het kader van een internationale overeenkomst, waarbij behalve Noord-Korea ook Zuid-Korea, Japan, Rusland, China en de Verenigde Staten betrokken waren. Noord-Korea doekte zijn nucleaire programma op, in ruil voor meer economische hulp en brandstof.

Economische ontwikkeling

De Noord-Koreaanse leider benadrukte in zijn toespraak dat nucleaire wapens de economische ontwikkeling bevorderen, maar beschuldigt de Verenigde Staten er tegelijk van Noord-Korea te willen meeslepen in een wapenwedloop, waardoor de economische ontwikkeling van het stalinistisch bestuurde land wordt geremd.

‘Op basis van een sterke nucleaire kracht kunnen vrede en welvaart bestaan en daarmee het geluk van de mensen,’ betoogde Kim.

De afgelopen weken gebruikte Noord-Korea veel oorlogsretoriek tegen Zuid-Korea. Het noorden voerde in februari een kernproef uit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.